• 14 Jun 2024 | 7 Zulhijah 1445

Main Karom Boleh Kena Sakit Jantung?

KUALA NERUS, 24 November - Sukan Karom kurang terkenal dan jarang dipertandingkan terutama di Terengganu, sebaliknya sering menjadi aktiviti riadah ringan di kalangan masyarakat.

Namun, benarkah sukan 'indoor' ini mampu memudaratkan sehingga boleh menyebabkan sakit jantung?

Pemain karom Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) yang bertanding dalam Sukan Gemaputra 2022, Sabarul Aswadi Abdul Jalil berkata, bermain karom dalam kejohanan atau pertandingan bukan semudah dilihat.

Antara aksi Sabarul dalam Sukan Gemaputra 2022.

"Tekanan dia (bermain karom) tinggi, kita ada kes di mana ada pemain yang main dalam salah satu kejohanan karom 'Penang' yang diserang sakit jantung ketika bermain akibat tidak berjaya mengawal tekanan, padahal pemain itu masih muda.

"Setiap orang tidak sama dalam mengawal tekanan, paling penting untuk bermain karom perlu disiplin dan mental kena kuat, pengalaman dan latihan memang membantu fokus ketika 'game'," katanya ketika ditemui UPDI selepas perlawanan karom Sukan Gemaputra XVI di Stadium Tertutup Gong Badak, hari ini.

Penolong Pengurus Kanan Industri itu memiliki 15 tahun pengalaman bermain karom dalam kejohanan, namun mengakui masih gementar ketika bertanding.

Jangan ingat 'tak' berpeluh, dalam kejohanan tangan selalu bergetar kalau main, itu yang selalu 'sharp-sharp' tetapi kalah akhirnya," ceritanya.

Normala (kiri) dan Zaharah (kanan) bersama salah seorang pengurus mereka.

Perkara itu turut diakui duo wanita dari Perbadanan Johor (JCORP), Zaharah Mohamed dan Normala Jelan (10).

Menurut mereka, bermain kategori single lebih memberikan tekanan.

"Jika kategori duo, kita dapat saling membantu meningkatkan prestasi ketika bermain.

"Untuk bermain karom, paling penting adalah minat kerana ia akan memudahkan kita membina skill," katanya.

Mereka yang masing-masing memiliki pengalaman 20 tahun dan 10 tahun menyertai kejohanan karom, kali ini hadir untuk membantu JCORP meraih pingat emas setelah muncul naib juara pada edisi 2018.

Antara aksi pada perlawanan akhir PKNS menentang SEDCO.

Zaharah turut menyatakan, dalam setiap perlawanan ada saat-saat yang seronok untuk dinikmati.

"Ketika bermain, kita perlu ada kesabaran, ketenangan dan perlu 'sharp' iaitu setiap bidikan membunuh atau menghasilkan kelebihan kepada pasukan.

"Saat yang paling 'best' ialah ketika kita hendak memasukkan buah terakhir ke dalam lubang.

"Waktu itu, rasa berdebar, teruja semua ada lebih-lebih lagi jika dikelilingi penonton dan penyokong," katanya.

Pemain-pemain PKNS dan SEDCO bergambar di atas podium.

Acara karom yang berakhir hari ini bagaimanapun menyaksikan, pasukan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) muncul juara dan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sabah (SEDCO) di tempat kedua.

Manakala, Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah (PKNK) dan Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Perlis (PKENPs) dinobatkan pemenang tempat ketiga bersama.

 

 

 

 

 

 

 

 


Tag: