• 28 Jan 2022 | 24 Jamadil Akhir 1443

Masalah Petani Bukit Panjang Diselesaikan

KEMAMAN, 6 Mac - Pembinaan 'culvert' di tanah pertanian Bukit Panjang, Kijal kini hampir menyelesaikan masalah banjir dikawasan tersebut.

Kawasan pertanian Bukit Panjang

Banjir pada tahun lepas telah menenggelamkan sebahagian besar tanaman yang diusahakan oleh 25 orang petani dikawasan ini.

Oleh itu, inisiatif telah diambil oleh Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) Kijal menerusi ahli majlisnya dalam menangani perkara tersebut.

Ahli Majlis Perbandaran Kemaman (MPK) Zabidin Awang berusaha untuk menangani masalah tersebut dengan membesarkan laluan air dikawasan seluas 30 ekar.

Zabidin Awang

"Dengan kerjasama Pejabat Daerah Kemaman, Jabatan Parit Saliran Kemaman dan Pejabat Petronas Wilayah Timur kita telah membesar dan mendalamkan laluan air ini.

"Ianya bagi mengelakkan air yang bertakung akibat hujan dimusim monsun timur laut dan menengelamkan tanaman yang diusahakan oleh petani dikawasan ini," katanya.

Zabidin bersama pemberita yang meredah jalan berbatu dengan pacuan empat roda sejauh tiga kilometer dari jalan utama ke kawasan pertanian Bukit Panjang tempohari berharap agar masalah tersebut tidak berulang lagi.

Memantau kerja-kerja pembinaan.

"InsyAllah, mudah-mudahan apa yang dilakukan ini dapat melegakan para petani disini menjelang musim tengkujuh yang akan datang," ujarnya.


Tag: