• 21 Jan 2022 | 17 Jamadil Akhir 1443

Misi Bantuan Khidmat Malaysia Tak Pilih Bulu

Oleh SYAFIQ SAPAI

RAUB,11 Januari – Bantuan yang digerakkan oleh sukarelawan Khidmat Malaysia Kuala Terengganu kepada mangsa bencana banjir dilakukan secara adil dan tidak berlaku pilih ‘bulu’ kepada penerimanya.

Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Ahmad Amzad Hashim berkata, bencana banjir yang sedang berlaku di negeri pantai timur termasuk Pahang ini bukan sesuatu dirancang oleh manusia.

"Ini satu musibah yang tidak dijangka. Apa yang boleh kita buat adalah mengumpul secukupnya bantuan dan memastikan mekanisma pengagihan itu dapat dilakukan seadil-adilnya, Insya-Allah. 

“Bagi bantuan yang disalurkan oleh Khidmat Malaysia, kita tidak pernah memilih ‘bulu’ dan saya tidak pernah tanya pun (awak) parti mana?  Semua yang susah kita bantu dan rakyat mengharapkan pembelaan daripada kita semua,” ujarnya kepada Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) ketika menyertai Misi Bantuan Banjir Ke Pahang, di Raub, semalam.

Mengulas isu pihak tertentu yang masih bermain politik ketika rakyat menghadapi musibah Covid-19 dan banjir besar, Ahmad Amzad menegaskan sekarang bukan masa untuk bermain politik.

“Ini bukan masanya, dalam keadaan dan situasi rakyat menghadapi kesusahan pada hari ini. Terpulanglah kepada mereka hendak bermain politik pada masa ini. Apa yang penting kepada kita, jaga keselamatan rakyat dan jaga kesihatan rakyat. 

“Covid-19 adalah suatu perkara yang besar dan kita ditambah lagi dengan musibah banjir. Ini yang perlu diutamakan,” ujarnya dengan nada kesal.

Sehubungan itu, kata beliau yang juga Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) turut mengingatkan rakyat tentang ancaman Covid-19 yang semakin serius.

“Saya faham dalam keadaan ini, tumpuan kita adalah untuk menyelamatkan nyawa dan harta benda. Tetapi, usahlah lupa dengan Covid-19 menjadi suatu ancaman serius kepada kesihatan kita," katanya.

Dalam program berkenaan, Khidmat Malaysia Kuala Terengganu telah menggerakkan misi bantuan dengan agihan barangan bernilai lebih RM100,000 melalui penghantaran dua buah lori treler serta berpuluh buah pacuan empat roda.

Ini termasuklah, skuad bantuan pembersihan pasca banjir yang membersihkan rumah kediaman penduduk setelah air banjir surut. 

Hadir bersama dalam misi ini ialah pengerusinya, Wan Sukairi Wan Abdullah, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Wakaf Mempelam.
 


Tag: