• 16 Jun 2024 | 9 Zulhijah 1445

Nelayan Tarik Nafas Lega Selepas 27 Tahun


DUNGUN, 29 Jun - Seorang nelayan yang hidup dalam kebimbangan selama hampir 30 tahun, dengan kemungkinan rumah yang didiaminya bersama keluarga akan dirobohkan pada bila - bila masa, akhirnya  mampu menarik nafas lega setelah menerima Borang 5A.

Ab Rashid Jusoh, 50  yang tinggal Kampung Paya, Balai Besar membina rumah di kampung berkenaan secara berdikit - dikit sambil mengemukakan permohonan tanah kepada pihak berwajib. 

"Saya mula membina rumah sewaktu anak sulung saya berumur tiga tahun sehinggalah umurnya sekarang 30 tahun.  Ketika itu, saya tidak mampu hendak menyewa dan menggunakan duit yang ada untuk membina rumah tersebut sedikit demi sedikit walaupun dilanda kebimbangan sekiranya rumah tersebut dirobohkan pihak berkuasa.

"Saya sangat bersyukur kerana dengan umur saya ini, sebelum saya menutup mata akhirnya hasrat saya untuk menyediakan tempat berteduh yang terjamin untuk keluarga saya tercapai," ceritanya. 

Ab Rashid ditemui selepas menerima Borang 5A Tapak Rancangan Tanah Berkelompok(RTB) Tapak Rumah Kampung Paya di Majlis Penyerahan Borang 5A Bagi RTB Tapak Rumah Kampung Paya dan Geran Tanah RTB Dalam DUN Rantau Abang di Dewan Majlis Perbandaran Dungun baru-baru ini. 

Pada majlis tersebut, seramai 145 orang telah menerima Borang 5A Tapak RTB Tapak Rumah Kampung Paya , manakala  73 orang penerima geran tanah RTB di pelbagai tempat di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Rantau Abang. 

Majlis tersebut telah dirasmikan oleh ADUN Rantau Abang, Alias Harun dan turut dihadiri oleh ADUN Sura, Wan Hapandi Wan Nik, Pegawai Penyelidik Pejabat Menteri Besar Terengganu, Azman Shafawi Abdul Rani dan Pegawai Daerah Dungun, Yusman Ibrahim. 

Salleh Mohamad 

Manakala, Salleh Mohamad, 38 yang juga tinggal di kampung yang sama turut meluahkan rasa syukur kerana penantiannya sejak sekian lama hampir tamat dengan penerimaan Borang 5A. 

"Saya telah menghabiskan banyak wang untuk membina rumah ini walaupun tidaklah semewah orang lain tetapi cukup bermakna untuk saya yang bekerja sebagai buruh kasar. Sekiranya dirobohkan, ia memberi kesan yang sangat besar kepada saya dan keluarga." ujar ayah kepada empat orang anak itu. 

Sementara itu, Alias di dalam ucapannya berterima kasih kepada pihak yang berusaha keras menyelesaikan masalah tanah rakyat tersebut. 

" Walaupun masih ramai yang sebenarnya  layak mendapat geran tersebut tapi belum menerimanya saya mohon agar bersabar kerana pihak kami memang ingin menyelesaikan sesegera yang boleh, tetapi berdepan dengan kekangan-kekangan yang tidak dapat dielakkan," 


Tag: