• 24 Jun 2024 | 17 Zulhijah 1445

Pasar Payang Baharu Akan Dibuka Tahun Hadapan

KUALA TERENGGANU, 27 November - Pasar Besar Kedai Payang yang menjadi lokasi utama tumpuan pelancong ke negeri ini yang dibangunkan semula pada tahun 2018 kini sudah berada pada tahap kemajuan 90 peratus dan akan dibuka kepada umum tahun hadapan.

Datuk Bandar Kuala Terengganu, Rosli Latif berkata, projek yang dibangunkan untuk memberikan keselesaan kepada peniaga dan pengunjung kini sudah berada di peringkat akhir dengan 10 peratus kemajuan lagi.

"Melibatkan kerja-kerha 'finishing' termasuk penyediaan landskap yang cantik, kemasan longkang, cat, pencahayaan dan lain-lain lagi.

"Selepas mengalami beberapa kali tempoh lanjutan, insya-Allah orang ramai akan menikmati suasana membeli belah di Pasar Payang berwajah baharu ini pada Mei depan," ujarnya sebagaimana yang dilaporkan Sinar Harian, semalam.

Antara tarikan lain yang akan terdapat di Payang Payang itu nanti, Rosli berkata akan terdapat sebuah menara jam yang dibangunkan semula di pintu masuk  bagi mengamit nostalgia jam besar sekitar 50 tahun dahulu sebelum ia dirobohkan,

Katanya, kerajaan negeri berharap pasar tumpuan utama masyarakat itu akan memberikan lebih manfaat kepada peniaga dan pengunjung sekali gus dapat memacu perkembangan sektor pelancongan serta ekonomi setempat.

"Proses transformasi ini akan menjadikan Pasar Payang lebih cantik dan beri keselesaan buat semua pihak, semoga Pasar Payang akan terus menjadi destanasi ikonik yang menjadi tempat wajib singgah apabila pelancong datang ke negeri ini,"ujarnya lagi.