• 23 Mei 2024 | 15 Zulkaedah 1445

Pelebaran Jambatan Kampung Gong Baru Hampir Selesai

KUALA TERENGGANU, 8 Disember – Penantian lebih 10 tahun penduduk Kampun Gong Baru untuk menaiktaraf jambatan yang sempit hampir menemui sinar penghujungnya.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Buruk, Ustaz Muhammad Khalil Abdul Hadi memaklumkan perkembangan terkini jambatan tersebut telah 90% disiapkan dan berbaki 10 peratus lagi untuk disempurnakan. 

“Alhamdulillah, isu yang sepatutnya telah lama di selesaikan ini telah berjaya diselesaikan dalam tempoh pemerintahan Parti Islam Se-Malaysia (PAS).

“Ini merupakan satu rahmat dan kita bersyukur kepada Allah SWT atas usaha ini demi keselamatan, kesejahteraan dan keselesaan penduduk Kampung Gong Baru,” kata Muhammad Khalil ketika mengadakan tinjauan di lokasi tersebut. 

ADUN Batu Buruk meninjau kerja-kerja pelebaran jambatan di lokasi tersebut

Sementara itu, Pengerusi Jabatan Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Kampung Gong Baru, Abdul Razak Abdul Rashid menzahirkan ucapan terima kasih kepada pihak kerajaan atas penyelesaian isu ini. 

“Isu ini telah lama diadukan oleh penduduk setempat, lebih 10 tahun penduduk berdepan dengan keadaan jambatan yang sempit ini.

“Keadaan ini menyukarkan dan mengancam keselamatan Kampung Gong Nangka dan Kampung Gong Baru dan pernah suatu ketika jentera bomba terlewat tiba ke lokasi rumah terbakar kerana tidak dapat melalui jambatan tersebut.

“Saya mengucapkan terima kasih kepada ADUN Batu Buruk dan Ahli Parlimen Kuala Terengganu atas kecaknaan dan keperihatinan akan isu ini,” kata Abdul Razak.

Keadaan jambatan Kg. Gong Baru sebelum ini