• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Penduduk Setiu Diminta Terus Waspada

SETIU, 6 Disember– Ekoran dilanda gelombang banjir pertama penduduk Setiu diminta terus waspada.

Ahli Parlimenya, Shaharizukirnain Abd Kadir berkata, ekoram itu beliau sempat melawat beberapa Pusat Pemindahan Sementara (PPS) selepas berlakunya bencana berkenaan. 

Katanya dalam kejadian tersebut seramai 48 keluarga yang terpaksa berpindah ke PPS.

“Di PPS SK Kompleks Mengabang Telipot, melibatkan tiga keluarga, PPS di Kg Bukit Mak Som dua keluarga, PPS Masjid Gong Terap 33 keluarga, PPS di Masjid Kg Chalok Kedai, empat keluarga, PPS Kg Merbau Menyusut, lapan keluarga yg terlibat, dan PPS KG Besut, Hulu Seladang, seramai empat keluarga, "katanya ketika ditemui pemberita, pada hari ini. 

Dalam lawatan ke PPS,  beliau turut menyerahkan bantuan bakul makanan Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

“Saya telah melawat PPS Kg Besut bersama Pegawai Daerah Setiu, Pegawai Angkatan Pertahanan Malaysia (APM) Daerah Setiu, Pengerusi Khidmat Malaysia Setiu, para petugas dari APM, Jabatan Bomba dan Penyelamat Setiu, Petugas Pusat Khidmat Masyarakat Ahli Parlimen Setiu dan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK).

"Saya ingin berpesan kepada semua penduduk yang menghadapi musibah banjir ini agar berwaspada selalu, awasi anak-anak supaya perkara yang tidak diigini berlaku dan patuhi arahan pihak berkuasa.

“Juga saya memohon kepada mereka yang berada di kawasan rendah, apabila diarahkan berpindah, sila patuhi arahan tersebut,"tegasnya.mereka.”


Tag: