• 14 Ogos 2022 | 16 Muharam 1444

Penguatkuasa Syariah Sukarela Dilantik Bagi Cegah Maksiat

HULU TERENGGANU, 27 Ogos - Kerajaan negeri melalui pejabat agama daerah secara rasminya telah melantik penguatkuasa syariah sukarela bagi melaksanakan tugas 'amar makruf nahi mungkar' yang dianggotai oleh lelaki dan wanita di kawasan berkenaan.

Pegawai Penyelaras Parlimen Hulu Terengganu, Muhyiddin Abd Rashid berkata bilangan penguatkuasa syariah sukarela ini dianggotai oleh pelbagai lapisan masyarakat setelah melalui syarat yang ditetapkan.

"Kita secara rasminya telah melantik penguatkuasa sukarela ini dengan setiap masjid mempunyai empat sukarelawan dan mereka semua ini mempunyai keinginan bagi melaksanakan amar makruf nahi mungkar serta menerapkan nilai Islam dalam kehidupan bermasyarakat,

"Pelantikan ini tidak terhad kepada lelaki, bahkan kita juga melantik mereka yang dari kalangan wanita bagi mengatasi masalah atau maksiat yang berlaku di tempat ini," katanya.

 

 

Beliau yang juga Setiausaha Politik kepada YAB Menteri Besar Terengganu berkata demikian, ketika merasmikan Seminar Pemantapan Sukarelawan Syariah bagi daerah Hulu Terengganu yang berlangsung di Dewan Majlis Daerah Hulu Terengganu, baru-baru ini.

Menurutnya, usaha ini merupakan satu kewajipan apabila menjadi pemerintah bagi menangani maksiat yang berlaku di dalam negeri.

"Ini merupakan satu kewajipan bagi kita dalam membanteras maksiat yang berlaku di persekitaran kita. Maksiat ini suatu perkara yang Allah murka dan kerajaan perlu buat sesuatu bagi menanganinya dan ini adalah satu usaha yang dibuat oleh kerajaan negeri," jelasnya.

 

Turut hadir dalam perasmian seminar itu ialah  Timbalan Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama Terengganu, Zulkefli Othman, Ketua Penolong Pesuruhjaya (Penguatkuasaan) , Adnan Abdullah, Pegawai Agama Daerah Hulu Terengganu, YM Engku Omar Amirudin Engku Ali, Ketua Sukarelawan Syariah Daerah Hulu Terengganu, Encik Mohd Syarif Jusoh, Ketua Sukarelawan Syariah Negeri Terengganu, Saudara Yasin Muda.