• 15 Jun 2024 | 8 Zulhijah 1445

KEMAMAN, 8 Julai - Program Imunisasi Industri Covid-19 Kerjasama Awam-Swasta (PIKAS) atau Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Industri pertama telah diadakan di Kemaman untuk pekerja kilang Eastern Steel Sdn. Bhd. (ESSB).

Seramai 1,380 orang pekerja daripada 1,600 orang di EESB akan menerima suntikan vaksin dos pertama dan yang selebihnya sudah mendapat suntikan mengikut pendaftaran Mysejahtera sebelum ini.

Pengarah EESB, Tee Choon Hock ketika ditemui Urusetia Penerangan Darul Iman (UPDI) berkata, beliau berterima kasih kepada Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Kemaman yang membantu dalam pelaksanaan PPV Industri tersebut.

"Tidak lupa kepada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) yang melancarkan PIKAS bagi sektor perkilangan sekali gus membantu memastikan pemulihan daripada pandemik," ujarnya. 

"Pelaksanaan PIKAS juga sedikit sebanyak dapat memfokuskan sektor perkilangan dalam kelancaran ekonomi setempat dan lokasi PPV Industri yang diguna pakai hari ini terbuka untuk kilang di sekitar Kemaman," katanya. 

Dalam lawatan hari pertama PPV Industri itu dibuka, Ahli Parlimen Kemaman, Che Alias Hamid berkata, beliau mengharapkan agar kilang-kilang di sekitar Kemaman dapat segera mendaftar dengan MITI melalui program PIKAS ini bagi persiapan Malaysia keluar dari kemelut COVID-19.

Program kerjasama MITI dan PKD Kemaman untuk pekerja EESB diadakan selama lima hari bermula 6 Julai dan berakhir 10 Julai bertempat di kilang lama Lion Plate Sdn. Bhd, Teluk Kalong Kemaman.

Turut bersama dalam lawatan pertama PPV Industri di Teluk Kalong Kemaman, Pegawai Daerah Kemaman, Mohd Sophian Abu Bakar dan diiringi Pegawai-pegawai Kesihatan Daerah Kemaman.


Tag: