• 20 Ogos 2022 | 22 Muharam 1444

PKMD Bukit Besi Jaga Kebajikan Anak Yatim

DUNGUN, 13 Januari- Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (PKMD) Bukit Besi sentiasa memberi perhatian terhadap kebajikan anak yatim di kawasan berkenaan.

Pegawai Penyelaras DUN berkenaan, Ghazali Sulaiman, berkata pihaknya sentiasa memikirkan cara serta kaedah terbaik meringankan sedikit bebanan kehidupan terutamanya di kalangan keluarga yang kurang berkemampuan.

"Pada setiap tahun kita raikan mereka, pada kebiasaannya menjelang hari raya kita adakan program berbuka puasa bersama anak yatim supaya dapat mengembirakan mereka, pada kali ini kita berhasrat untuk menyampaikan bantuan awal persekolahan.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan program makan tengahari bersama anak yatim, di sini, semalam.

Katanya, seramai 20 orang anak yatim berusia bawah 12 tahun yang telah dikenal pasti di peringkat Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) mengikut beberapa kriteria tertentu telah terpilih untuk menerima bantuan berkenaan.

"Insya Allah jika diikutkan masih ada lagi anak yatim yang akan kita fikirkan cara untuk menyampaikan sumbangan kepada mereka, cuma pada hari ini kita memilih untuk meraikan dahulu anak-anak yatim terpilih ini untuk bersama makan tengahari.

"Bagi menzahirkan di peringkat kita selalu cakna dan prihatin kepada mereka dengan perasaan penuh empati dengan nasib yang mereka alami dan juga berperanan menjadi perantaraan untuk pelbagai pihak yang berhasrat membantu anak-anak yatim ini," ujarnya.


Tag: