• 26 Sept 2021 | 18 Safar 1443

Polis Perketat Pemantauan Di Kawasan Tumpuan

KUALA TERENGGANU, 5 Mei – Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan memperketat kawalan dan pemantauan di kawasan tumpuan awam bagi memastikan Prosedur Operasi Standard (SOP) keselamatan seperti jarakan sosial diamalkan sepenuhnya.

Ketua Polis Terengganu, Dato’ Roslee Chik berkata, perkara itu dilaksanakan selepas Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula semalam yang menyaksikan sekatan jalan raya di negeri itu dikurangan kepada 20 berbanding 49 sebelum ini.

“Kita berikan tumpuan kita kepada perkara lain pula selepas sekatan jalan raya dikurangkan dalam PKPB ini, tumpuan ini bagi memastikan SOP sentiasa dipatuhi orang ramai,” katanya kepada media.

Menurut beliau, pihaknya juga akan terus memperketat kawalan di setiap pintu sempadan negeri termasuk ‘lorong-lorong tikus’ dan Lapangan Terbang Sultan Mahmud di Kuala Nerus bagi mengelak wujudnya kluster COVID-19 dari luar Terengganu.

“Saya telah arahkan petugas untuk membuat pemeriksaan yang cukup ketat dan rapi.

“Sekiranya tidak mempunyai sebarang surat atau tujuan yang kukuh, orang dari luar tidak boleh masuk ke Terengganu supaya tidak ada kluster import baharu,” tambah beliau.