• 19 Ogos 2022 | 21 Muharam 1444

Rentas Negeri, Jangan Ambil Mudah

KUALA TERENGGANU, 7 Disember - Orang ramai dinasihatkan agar tidak mengambil mudah atau leka selepas kerajaan membenarkan aktiviti merentas daerah dan negeri di seluruh Malaysia kecuali di kawasan yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketat (PKPD).

Ketua Pengarah Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA), Dato’ Dr Aminuddin Hassim meminta rakyat supaya kekal patuh kepada prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) termasuk memakai topeng muka ketika berada di luar rumah.

Katanya, aspek keselamatan terutamanya dalam situasi sekarang sangat penting kerana rakyat Terengganu khususnya perlu menangani 'bencana dalam bencana' iaitu banjir dan pandemik COVID-19.

“Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menamatkan semua sekatan jalan raya (SJR) di seluruh negara bermula hari ini dan kemungkinan akan ada pergerakkan kenderaan merentas daerah dan negeri yang agak tinggi hujung minggu ini.

“Justeru, saya harap orang ramai patuh kepada SOP dan amalkan kebersihan yang tinggi termasuk sentiasa memakai topeng muka terutama ketika berada dalam kalangan ramai orang dan menjaga penjarakan sosial,” ujarnya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan lawatan ke Bilik Gerakan Bencana Negara (BGBN) Terengganu di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri, Lef Kol (PA) Che Adam A Rahman.

Mengulas mengenai lawatan ke negeri ini, beliau berkata, pihak NADMA sudah melakukan perbincangan dengan Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu mengenai  isu-isu berkaitan banjir dan COVID-19 seperti persiapan dan kemudahan malah mendapat pelbagai maklum balas serta cadangan.

“Sebagai agensi pusat kita akan lihat apa yang boleh dibantu, kerana banjir kali ini agak mencabar kerana bukan sahaja masalah banjir tetapi juga COVID-19. Maka, kita juga akan mencari jalan terbaik bagi mengatasinya,” katanya.

Sementara itu katanya, kebenaran merentas daerah dan negeri ini diharapkan tidak dijadikan pesta oleh orang ramai dengan berkumpul beramai-ramai terutamanya di kawasan berisiko banjir.

“Walaupun mereka hendak ziarah keluarga, atau sebagai NGO yang mahu sumbang makanan kepada mangsa banjir, di musim COVID-19 ini ada tatacara yang perlu dipatuhi.

“NGO sepatutnya gunakan Pusat Kawalan Operasi Bencana Daerah (PKOB) di daerah-daerah untuk menghantar barang bantuan supaya kita dapat rekod dan aturkan ke mana perlu bantuan tersebut disalurkan manakala orang ramai pula perlu sentiasa memastikan aspek kebersihan diri menjadi keutamaan,” ujarnya.