• 21 Apr 2024 | 12 Syawal 1445

Warga Emas Perlu Ambil Dos Penggalak Sebelum Hari Raya

KUALA TERENGGANU, 17 April- Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menyarankan rakyat Malaysia terutama warga emas supaya mendapatkan suntikan penggalak vaksin sebelum hari raya Aidilfitri.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, saranan itu berikutan kebimbangan peningkatan jangkitan Covid-19 selepas hari raya

"Untuk hari raya, kerajaan sudah memberi jaminan kepada keluarga Malaysia yang mereka boleh balik kampung. KKM juga puas hati dengan trend jangkitan tidak mengundang risiko besar. Tetapi, lebih baik kita memberi perlindungan kepada ibu bapa, warga tua kita. 

"Kita tahu bahawa gejala buruk ini banyak di kalangan warga tua terutama varian Omicron, sedangkan orang muda tidak terlalu terkesan. Omicron masih lagi merupakan satu penyakit yang serius terutama warga emas dan mereka yang berpenyakit kronik. Jadi, mereka sangat digalakkan mendapatkan 'booster'," katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas meninjau keperluan di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), semalam.

Hadir sama, Ketua Setiausaha Kesihatan, Datuk Harjeet Singh Hardev Singh, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dato' Seri Dr Noor Hisham Abdullah, Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar Terengganu, Dr. Alias Razak dan Pengarah Kesihatan Negeri, Dato' Dr. Kasemani Embong.

Tambahnya, negeri Terengganu mencatatkan kadar 50 peratus warga emas yang belum menerima suntikan dos penggalak iaitu keempat terendah di seluruh negara.

"Raya ini kita jangkakan kes akan meningkat kerana trend tidak memakai pelitup muka dalam keluarga dan sebagainya pada hari raya.

"Sebab itu kita mesti melindungi mereka yang berisiko tinggi di kalangan kita, KKM ada tanggungjawab kepada mereka jadi saya merayu dapatkanlah dos penggalak bagi yang belum ambil," katanya.

Dalam lawatan berkenaan, beliau menyatakan ada beberapa projek yang memerlukan proses pembaikan segera dalam memenuhi keperluan perubatan di negeri Terengganu.

"Kita telah meluluskan projek pembaikan serta-merta wad 8A di bangunan utama yang tidak dapat digunakan sejak 2019 dengan peruntukan hampir setengah juta supaya dapat ditambah baik dan beroperasi semula," katanya.


 


Tag: