• 18 Jul 2024 | 11 Muharam 1446

SIDANG DUN : Hospital Dungun Dijangka Siap April Tahun Depan

KUALA TERENGGANU, 18 November - Projek pembinaan Hospital Dungun yang baharu bernilai RM118 juta dijangka siap April tahun depan.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr Alias Razak berkata, hospital yang beberapa kali tertangguh pembinaannya itu  akan diserahkan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR) pada Januari tahun depan.

Katanya, penyebab utama kelewatan adalah disebabkan berdepan dengan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Apabila terpaksa berdepan dengan keaadaan itu, pekerja asing terpaksa dihantar ke negara asal dan masih tidak dapat kembali untuk berkerja ke negara ini, kelewatan penerimaan barang kerana masalah pengangkutan dan  terpaksa berdepan dengan guna tenaga kerja,”katanya.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Ahli dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Wan Hapandi Wan Nik dalam Mesyuarat Kedua Penggal Keempat Belas (Bajet) di Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Untuk rekod Hospital Dungun yang dibina di atas tanah seluas 6.13 hektar dengan kapasiti 110 buah katil itu bakal yang dilengkapi kemudahan termasuk wad pesakit, wad bersalin, dewan bedah serta perkhidmatan doktor pakar.

Apabila siap kelak, ianya dapat mengatasi kesesakan dan masalah banjir yang sering berlaku di hospital lama.

 


Tag: