• 16 Jul 2024 | 9 Muharam 1446

Skuad Amar 'Buru' Remaja Lepak

KUALA TERENGGANU, 24 September - Pertubuhan Amar Maaruf Nahi Mungkar (Skuad Amar) Marang secara berterusan meningkatkan rondaan di  daerah ini bagi mendidik dan menasihati remaja lepak di tengah malam.

Ketua Skuad Amar, Nasaruddin Samsudeng berkata, dalam tinjauan di beberapa lokasi gelap yang dilakukan, pihaknya mendapati ada remaja yang meluangkan masa dengan melepak walaupun masih perlu ke sekolah pada keesokan hari.

Katanya, dia berharap, ibu bapa lebih tegas dalam memantau anak-anak, lebih-lebih lagi berkaitan keberadaan mereka apabila melebihi jam 12 malam kerana ada diantara mereka hanya menghabiskan waktu tanpa perkara faedah.

"Pada mulanya, tinjuan ini adalah bagi menyiasat lokasi panas yang dikatakan menjadi tempat meneguk minuman keras serta tempat tumpuan bagi pasangan melakukan aktiviti tidak sopan

“Oleh kerana tempat tersebut gelap dan tiada lampu, ramai diantara mereka mengambil kesempatan bagi melakukan perkara-perkara tidak berfaedah dan sebagainya,”katanya.

Menurutnya, larangan dan didikan secara berterusan sangat wajar dilakukan bagi menjaga kesejahteraan negeri kita terutamanya berkaitan masalah kerosakan akhlak dan moral generasi muda.

“Tinjauan yang bermula pada jam 11 malam tersebut dilakukan dengan kerjasama, Sukarelawan Amar Kuala Nerus dan Kuala Terengganu,”katanya..

Turut hadir adalah Ketua Skuad Amar Negeri, Yusuf Abdul Hadi.


Tag: