• 20 Sept 2021 | 12 Safar 1443

Tak Patuh SOP, 111 Premis Makanan Di Terengganu Diarah Tutup


KUALA TERENGGANU, 27 Julai – Sebanyak 111 premis makanan di negeri ini diarah tutup kerana tidak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang ditetapkan. 

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dr Alias Razak memaklumkan ia termasuk 14 premis yang dihentikan operasinya hari ini akibat kesalahan pelanggaran SOP.

Katanya, kesemua kesalahan itu dikesan dalam Operasi Patuh Khas PKPP Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu (JKNT) sejak 10 Jun lalu.

“Daripada jumlah keseluruhan itu, Kemaman adalah paling tinggi apabila merekodkan 47 buah, diikuti Kuala Terengganu (32), Setiu (13), Besut (10), Dungun (8) dan Kuala Nerus (1), penutupan biasanya selama tiga hingga tujuh hari untuk premis terbabit mencukupkan syarat pematuhan SOP.

“Antara kesalahan dilakukan ialah tidak merekodkan butiran pelanggan dan tiada penjarakkan dua meter antara meja pelanggan,” katanya kepada Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI) ketika dihubungi hari ini.

Dr Alias.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Terengganu, Dr Nor Azimi Yunus berkata, tempoh penutupan juga bergantung kepada tahap kebersihan premis.

“Tindakan ini dilakukan di bawah Seksyen 18(1)(f) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342),” jelasnya.

Tambah beliau, sehingga kini pihaknya telah memeriksa sebanyak 3,662 premis makanan serta mengesan sebanyak 115 kesalahan.

“Angka itu mungkin bertambah memandangkan terdapat lagi beberapa daerah yang masih belum dijalankan. Penguatkuasaan akan dilakukan dari masa ke masa bagi memastikan masyarakat mematuhi SOP yang dikeluarkan sepanjang tempoh PKPP yang berakhir 31 Ogos nanti,” katanya.

Tegasnya lagi, Ops pematuhan SOP bukan untuk mencari kesalahan masyarakat tetapi mahu memastikan tahap kepatuhan demi menjamin keselamatan orang ramai.