• 21 Mei 2024 | 13 Zulkaedah 1445

Tak Patut Persenda OKU

KUALA NERUS, 11 Disember - Penghinaan terhadap golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) tidak sewajarnya berlaku dalam masyarakat di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) , Idris Ahmad berkata, mereka juga adalah insan terpilih yang diciptakan oleh Allah SWT.

"Mungkin dari satu sudut kita melihat kekurangannya tapi di sudut yang lain mereka lebih baik daripada kita, boleh dilihat banyak golongan profesor ataupun cendekiawan serta bijak pandai di Mesir terutamanya di Universiti Al-Azhar di mana pensyarahnya buta.

"Mereka mempunyai kelebihannya yang tersendiri, sebab itu kita tidak boleh hina sebegitu kerana mereka merupakan  insan pilihan Allah untuk menguji dan melihat sejauh mana kecaknaan kita terhadap golongan tersebut serta mengambil berat mengenai segala keperluan mereka sebagai anggota masyarakat," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pihak media pada Program Yayasan Dakwah Islamiah malaysia (YADIM) Peduli; Musa'adah Asnaf dan kuliha Subuh khasnya, do Masjid Tok Jembal, di sini, pada hari ini.

Mengulas lanjut katanya, di Malaysia kerajaan sangat prihatin terhadap golongan terbabit serta kesedaran masyarakat terhadap mereka juga semakin meningkat.

"Kalau dilihat setiap masjid dalam negara ini telah mesra OKU sehingga diadakan lorong atau laluan khas untuk golongan ini.

"Boleh dikatakan mereka telah dapat diterima dengan baik, jika masih berlaku penghinaan terhadap golongan sebegini mungkin ia jarang-jarang berlaku dan hanya merupakan kes terpencil," katanya.

 


Tag: