• 23 Jun 2024 | 16 Zulhijah 1445

Tanah Bris 8,000 Hektar Peluang Rakyat Tanam Kelapa

KUALA TERENGGANU, 28 Februari - Kerajaan negeri membuka ruang dan peluang seluas-luasnya untuk rakyat negeri ini bagi mengusahakan tanaman kelapa yang memberikan pulangan sangat lumayan.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Makanan, Perladangan, Komoditi dan Pembangunan Luar Bandar negeri, Dr Azman Ibrahim berkata, Terengganu masih memiliki sekitar 8,000 hektar tanah bris yang sangat sesuai untuk tanaman tersebut diusahakan serta dimanfaatkan oleh rakyat.

"Pengusaha cuma perlu jelas tujuan kelapa ditaman untuk apa samada hendak memasarkan produk kelapa tua atau muda, kepelbagaian apa yang hendak ditanam, juga boleh menghasilkan produk hiliran seperti air nira.

"Di Terengganu ini alhamdullilah memang kita tidak dengar aduan menyatakan produk kelapa tidak boleh dipasarkan, ini mengambarkan ia menerima permintaan yang tinggi dimana kalau ditanam tidak perlu fikir lagi mengenai pasaran kerana ia sangat diperlukan oleh rakyat kita.

"Kerana kedudukan Terengganu yang berada di negeri pesisir pantai yang paling panjang di semenanjung menyebabkan kita masih memiliki tanah bencah yang berpotensi untuk pembukaan kebun-kebun baru ataupun untuk kita pulihkan kebun-kebun yang sudah terlalu tua serta tidak lagi produktif," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pihak Urus Setia Penerangan Darul Iman (UPDI), selepas menyempurnakan Program Seminari Kelapa Terengganu 2023, di Dewan Permata, Hotel Permai, di sini, semalam.

Mengulas lanjut katanya, menerusi Pelan Strategik Pertanian 2019-2023 permohonan tanah baru kerajaan tidak lagi dipertimbangkan untuk tanaman komoditi seperti sawit atau getah, sebaliknya untuk tanaman kelapa sangat dialu-alukan.

"Antara rangka utama kita untuk memajukan industri kelapa ini adalah untuk mencapai kepada satu tahap sehingga Kadar Sara Diri (SSR) adalah mencukupi bagi penggunaan kelapa untuk rakyat kita.

"Setakat ini kita mencakap kadar SSR 67 peratus masih lagi jauh hendak cukup, dan penggunaan kelapa kalau mengikut purata standard kebangsaan adalah 23 kilogram (kg). Namun di Terengganu penggunaannya melebihi standard kebangsaan," ujarnya.

Dalam pada itu menurutnya, pengeluaran kelapa per hektar di negeri ini adalah antara yang tertinggi dalam negera dengan 7.12 metrik tan mengatasi standard kebangsaan 6.6 metrik tan per hektar.

Justeru katanya, tindakan yang dilakukan oleh rakyat sebelum ini yang mengantikkan tanaman kelapa dengan sawit perlu dikaji semula.

"Kerana hasil kelapa lebih besar daripada kelapa sawit iaitu 1 hektar kelapa memberikan pulangan hasil 10 hektar kelapa sawit dengan teknik yang betul bagi setiap hektar boleh menghasilkan keuntuntungan RM1,400 lebih tinggi daripada kelapa sawit," ujarnya lagi.