• 09 Ogos 2022 | 11 Muharam 1444

Teman Anak Perempuan Ke Tandas Setiap Malam

MARANG, 5 November - "Saya  terpaksa menemani anak perempuan walaupun sudah berusia 14 tahun ke bilik air pada waktu tengah malam kerana bimbang keselamatannya.

"Terpaksa berbuat demikian kerana keadaan rumah terlalu daif, dinding dan bumbung tandas hampir runtuh," kata Nor Salasiah Abdul Rahman yang tinggal di Kampung Kelulut.

Menurutnya, keadaan atap dan bumbung rumah yang ditumpangi itu sangat teruk sehingga apabila hujan turun dia terpaksa meletak besen di ruang tamu bagi menadah air hujan kerana bocor.

"Suami, Zakaria Mohamad hanya berkerja kampung di mana sumber pendapatan sangat tidak menentu, tambahan pula semua anak masih bersekolah," katanya.

Keadaan bilik air dan tandas yang tiada pintu, bumbung dan dinding yang sempurna.

Keadaan keluarga itu mendapat perhatian Pusat Khidmat Masyarakat DUN Rhu Rendang setelah menerima maklumat dan aduan daripada Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Kelulut.

Pegawai Khas Pusat Khidmat Masyarakat DUN Rhu Rendang, Nasaruddin Samsudeng berkata, pihaknya telah membawa isu tersebut kepada  bagi pihak terbabit membantu menyelesaikan masalah mereka.

"Setelah perbincangan bersama Pejabat Daerah Marang, keluarga Zakaria Mohamad telah dimasukkan sebagai cadangan penama penerima rumah bagi Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) / Bina Baru di bawah Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB).

"Berdasarkan maklumat, Zakaria boleh memohon PPRT dengan syarat yang kukuh seperti mempunyai tanah sendiri, lebih-lebih lagi melihat kepada keadaan mereka yang juga layak disenarai sebagai peserta e-Kaseh," katanya

Atap di sepanjang ruang tamu yang bocor dan berlubang

Menurutnya, namun sedikit masa diperlukan oleh keluarga ini untuk proses dan urusan tanah, tambahan lagi rumah yang diduduki sekarang adalah rumah tumpangan, bukannya rumah sendiri.

"Ziarah bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) hari ini juga, keluarga ini telah menerima bantuan bulanan," tambahnya lagi.


Tag: