• 21 Mei 2022 | 19 Syawal 1443

Terengganu Benar Aktiviti Ibadat Di Masjid, Surau

KUALA TERENGGANU, 2 Mac - Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin memberi perkenan untuk membenarkan aktiviti keagamaan di masjid dan surau di negeri berkenaan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) berakhir 4 Mac ini.

Bagaimanapun, Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (MAIDAM), Dato' Osman Muda berkata, kebenaran perluasan aktiviti-aktiviti tersebut tidak tertakluk kepada mana-mana masjid, surau dan pusat pengajian yang dikenakan arahan penutupan di bawah Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit sepanjang tempoh penutupan.

"Penggunaan ruang dewan solat utama dan kawasan masjid bagi aktiviti solat Jumaat serta aktiviti pengajian dan kelas agama di masjid dan surau adalah dibenarkan.

"Majlis akad nikah di masjid dan surau adalah dibenarkan dengan kapasiti tidak melebihi 20 orang," jelasnya dalam satu kenyataan rasmi hari ini.

Menurut beliau, semua madrasah, pondok dan pusat tahfiz yang berada di bawah kawalan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu dibenarkan beroperasi mulai 8 Mac 2021.

"Sultan Mizan Zainal Abidin juga mengingatkan semua pihak agar sentiasa mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan," tambah Osman.


Tag: