• 28 Jan 2022 | 24 Jamadil Akhir 1443

Terengganu Kelima Tertinggi Dalam Pelaburan, Projek Perkilangan

KUALA TERENGGANU, 24 Oktober – Terengganu merupakan negeri kelima tertinggi dalam pelaburan dan projek perkilangan berdasarkan data daripada The Malaysian Investment Development Authority (MIDA) sehingga 5 Oktober.

Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan, Perindustrian, Pembangunan Wilayah dan Kesejahteraan Pentadbiran negeri, Dato’ Tengku Hassan Tengku Omar berkata, kedudukan tersebut dicatatkan dengan jumlah pelaburan sebanyak RM1.8 billion.

“Sabah yang pertama, diikuti dengan Pulau Pinang, Johor dan Selangor. Ini adalah pencapaian dan penambahan yang mendadak berbanding dengan tahun lepas. Penambahan pelaburan berbanding tahun lepas juga mencatat peningkatan sebanyak 185 peratus.

“Namun begitu, kita masih mencari peluang dan mencari pelabur tetapi ia bukan sesuatu yang mudah. Contohnya, potensi pelabur yang bersetuju dalam tahun ini mungkin dua tahun lagi mereka akan datang seperti pengalaman sektor pelaburan di Sarawak,” katanya ketika bersiaran di Studio TVDI, petang kelmarin.

Mengulas tentang empat kategori pelaburan, beliau berkata, tahap pertama adalah pelabur yang bertanya tentang potensi pelaburan, kedua mereka komited dengan menunjuk surat minat untuk berurus dengan lebih lanjut.

“Ada yang kita lulus tapak untuk bagi pelabur datang. MIDA mengeluarkan kelulusan untuk pelaburan dan perkilangan, kemudian ia akan mengambil masa untuk membangunkan kilang di tapak, dikenali sebagai tahap realisasi.

“Hasilnya, pelbagai projek industri yang sedang berjalan seperti di Teluk Kalong, Kerteh, Chendering dan lain-lain lagi. Potensi pelaburan untuk datang ke Terengganu juga kita ramalkan sebanyak RM5.78 billion bersama dengan peluang pekerjaan kepada negeri,” ujarnya lagi.