• 25 Mei 2024 | 17 Zulkaedah 1445

Terengganu Rancakkan Aktiviti Pelancongan Berasaskan Penyu

KEMAMAN, 16 Julai - Kerajaan negeri melalui Pejabat Daerah dan Tanah Kemaman komited merancakkan aktiviti sektor pelancongan berasaskan penyu di daerah ini.

Setiausaha Kerajaan negeri, Tengku Seri Bijaya Raja berkata usaha itu adalah wajar kerana kegiatan tersebut akan memberi impak yang besar di daerah terbabit. 

"Ini akan memberikan tarikan kepada pelancong luar dan juga domestik untuk datang ke Kemaman dengan tujuan melihat penyu.

"Dengan itu industri hiliran sektor pelancongan di daerah ini juga perlu dilibatkan seperti menyediakan bilik penginapan yang baik, tempat makan yang dipantau kebersihannya serta menjaga mutu makanan yang disajikan,"ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika berucap menyempurnakan Kempen Penggalakkan 'Terengganu Turtle Tourism' Peringkat Daerah Kemaman Sempena Sambutan Hari Penyu Sedunia Tahun 2023, di Pantai Teluk Mak Nik, di sini, baru-baru ini.

Mengulas lanjut katanya bersempena dengan sambutan hari penyu sedunia, kerajaan Terengganu bertekad merancakkan aktiviti pelancongan berasaskan pengalaman bersama reptilia itu di negeri ini.

"Justeru dalam mengalakkan aktiviti pelancongan ini sebagai sumber ekonomi kita perlulah menjaga ekosistemnya agar tidak tergugat yang akan mengakibarkan kerugian kepada kita semua.

"Matlamatnya adalah untuk terus melihat sepanjang pantai di negeri Terengganu ini di Kemaman ini akan terus menjadi lokasi paling banyak berlaku pendataran penyu dan terus kekal di masa akan datang,"ujarnya.