• 26 Mei 2024 | 18 Zulkaedah 1445

Terengganu Sambut Baik Saranan Wartakan Habitat Bunga Pakma

KUALA TERENGGANU, 17 Januari- Kerajaan negeri menyambut baik saranan aktivis alam sekitar supaya mewartakan kawasan hutan di negeri ini yang mempunyai habitat bunga pakma atau nama saintifiknya Raflesia sebagai kawasan nilai pemeliharaan yang tinggi (HCVF).

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital Negeri, Ariffin Deraman berkata, pihaknya akan melihat perkara itu dengan lebih terperinci sebelum sebarang keputusan dibuat dalam usaha melindungi spesies bunga terbesar di dunia itu.

“Kalau kawasan hutan ini diwartakan untuk kebaikan dan dapat menjamin daripada pencerobohan dan sebagainya, baguslah.

“Kita akan lihat cadangan ini (diwartakan) untuk kebaikan,” ujarnya ketika dihubungi pemberita, hari ini.

Terdahulu, media melaporkan penemuan bunga pakma atau popular dengan nama Rafflesia di Hutan Simpan Tembat, Jenagor, Hulu Terengganu baru-baru ini telah menjadikan hutan berkenaan antara lokasi pilihan pencinta alam dan penggiat aktiviti pendakian.

Sementara Pegawai Hutan Daerah Terengganu Barat, Jabatan Perhutanan Terengganu, Mohd Shahril Nizam Mat Ali seperti dipetik dalam laporan Harian Metro memaklumkan, sejak penemuan pertama pada 2019, Hutan Simpan Tembat terus dikunjungi orang ramai yang masuk untuk melihat dan merakam gambar tumbuhan berkenaan.

Beliau berkata, orang ramai yang melihat dan merakam gambar tumbuhan berkenaan dinasihat supaya tidak terlalu ghairah mendekati tumbuhan itu kerana ia sejenis tumbuhan yang sensitif.

"Rafflesia tidak boleh disentuh sesuka hati dan ia boleh menyebabkan tumbuhan itu mati.

"Orang ramai juga dinasihatkan agar tidak berada terlalu dekat dengan bunga berkenaan dalam kumpulan yang ramai kerana ia boleh menyebabkan akar tumbuhan rosak.

"Rafflesia yang ada di sini (Hutan Simpan Tembat) adalah dari spesis "Cantleyi" dan sekarang ia dalam tempoh mengembang.

"Jadi, orang ramai khususnya penggiat aktiviti lasak dan mendaki yang datang ke sini untuk melihat bunga berkenaan dinasihatkan tidak terlalu ghairah menghampiri tumbuhan berkenaan.

"Perkara paling penting sebelum memasuki kawasan hutan simpan, orang ramai perlu mendapatkan permit Jabatan Perhutanan Hulu Terengganu dahulu untuk melihat bunga berkenaan dengan permohonan perlu dibuat awal," katanya.