• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

Terengganu Sasar Juara SUKMA 2022

KUALA TERENGGANU, 12 April- Terengganu kini berada di landasan yang terbaik dalam usaha mengekalkan kejuaraan Sukan Malaysia (SUKMA) yang dirangkul kali terakhir pada 2018, lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, berbaki 170 hari menjelang pembukaan tirai SUKMA 2022 September ini, kontinjen Terengganu kini memasuki fasa akhir persiapan dalam menghadapi sukan tersebut.

"Insya-Allah, kita yakin sekiranya segala berjalan sebagaimana yang kita rancang, kita mampu menjadi juara keseluruhan tahun ini dengan pungutan pingat yang disasarkan lebih berbanding sebelum ini.

"Dengan kelonggaran yang telah dibuat oleh kerajaan Malaysia untuk membenarkan kita melakukan aktiviti dengan cara yang lebih bebas, kita akan ambil peluang untuk perkuatkan lagi pasukan-pasukan dan juga sukan-sukan yang kita jangka memberikan emas kepada kita," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas merasmikan Program Iftar dan Agihan Duit Raya Atlet Sukma di Stadium Tertutup Gong Badak di sini, semalam.

Hadir sama, Pengarah Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT), Shahrizal Yahya serta ahli-ahli Majlis Mesyuarat Jawatankuasa Lembaga Pengurus MSNT.

Tahun ini, skuad Terengganu bakal mengambil bahagian dalam 31 acara, iaitu hampir keseluruhan acara-acara yang dipertandingkan SUKMA 2022.

"Ada beberapa acara sandaran emas yang kita jangka mampu memberi kejutan antaranya hoki, kapal layar, muay thai dan silat," katanya. 
 


Tag: