• 24 Jul 2024 | 17 Muharam 1446

TIS Seru Kebersamaan Realisasi Resolusi Persidangan

KUALA TERENGGANU, 1 Jun- Kerajaan Terengganu meletakkan setinggi pengharapan agar resolusi yang disepakati dalam Persidangan Antarabangsa Negeri Terengganu 2023 (TIS2023) dapat difahami dan diterjemahkan dalam realiti semasa.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Dakwah dan Penerangan negeri, Mohd Nor Hamzah berkata, penglibatan semua pihak diperlukan dalam menjayakan perkara itu.

"Seperti yang sedia maklum, merangkap tema 'Kesyumulan Islam dalam Mendepani Cabaran Global', saya berharap segala resolusi yang telah digariskan dapat dilumatkan dan difahami, serta diambil tindakan sebaik mungkin oleh semua pihak.

"Saya juga berdoa agar program seumpama ini dapat diteruskan pada masa akan datang dan mewakili pihak penganjur, saya memohon kemaafan atas kekurangan.

"Kita berdoa semoga kelebihan-kelebihan yang ada dikurniakan balasan sebaik mungkin oleh Allah SWT," katanya ketika merasmikan penutup persidangan tersebut di Taman Tamadun Islam, hari ini.

Majlis yang berlangsung sejak pagi tadi menampilkan tiga wacana utama membabitkan tokoh-tokoh ilmuwan Islam antarabangsa iaitu Sheikh Ahmad Saud Saeed Al Siyabi dari Oman dan Dato' Seri Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri (Malaysia) bagi wacana pertama bertajuk Fiqh Ta'ayush Dalam Masyarakat Majmuk Kontemporari.

Wacana kedua pula membawa perbahasan Uslub Dakwah Dalam Masyarakat Majmuk Kontemporari dengan menampilkan Dr Zakir Abdul Karim Naik (India) dan Dr. Samia Raheel Qazi (Pakistan).

Ilmuwan dari Indonesia, Dr. Muhammad Hidayat Nur Wahid, Prof. Dr. Abdel Rahim Ali Mohammaed Ibrahim (Sudan), dan Datuk Dr. Nik Muhammad Zawawi pula membawakan wacana terakhir dengan tema Politik Islam dan Perpaduan Ummah.

 


Tag: