• 26 Jul 2024 | 19 Muharam 1446

Tradisi Wau Bulan Tarik Lebih 300 Penyertaan

KUALA TERENGGANU, 9 Julai - Lebih 300 wau diterbangkan oleh penduduk kampung yang menyertai pertandingan di Padang Bola SMK Sultan Sulaiman baru-baru ini.

Pertandingan tersebut dianjurkan Majlis Belia Negeri Terengganu bersama Jabatan Belia dan Sukan Negeri Terengganu dengan kerjasama Persatuan Penggiat dan Pemain Wau Negeri Terengganu, Persatuan Ibu Bapa Komuniti dan Swasta Daerah Kuala Terengganu dan SMK Sultan Sulaiman.

Menurut Ketua Penyelaras pertandingan, Mohd Ramzi Ramli berkata, tujuan utama pertandingan tersebut diadakan adalah untuk memelihara dan mempromosikan seni pembuatan dan permainan wau yang merupakan warisan budaya negeri.

“Kami berharap acara ini dapat menarik minat generasi muda untuk lebih mengenali dan mencintai budaya tradisional kita,” ujarnya.

Sementara itu, Ketua Pengadil pertandingan wau tersebut, Amidi Muhammad, menyatakan bahawa permakahan dilakukan berdasarkan tiga kriteria utama iaitu ketinggian, ketahanan udara, dan bunyi busur pada wau terbang.

"Pertandingan ini bukan sahaja menunjukkan kecantikkan dan keunikan Wau Bulan, tetapi juga memperlihatkan kreativiti dan kemahiran peserta dalam membuat dan menerbangkan wau.

"Pemenang pertama membawa pulang wang tunai bernilai RM 1200 manakala Naib Johan RM 800, tempat Ketiga RM 600, dan tempat Ke-4 hingga Ke-8 menerima RM 100 setiap satu. Peserta yang berada di kedudukan Ke-9 hingga Ke-16 masing-masing membawa pulang RM 50," ujarnya.

Katanya, selain pertandingan wau, pelbagai acara lain juga dipertandingkan seperti sepak penalti dengan penglibatan 48 pasukan dan mengira biji betik, menjadikan acara ini meriah dengan aktiviti menarik.


Tag: