• 30 Nov 2022 | 6 Jamadil Awal 1444

Tuisyen Rakyat Bantu Pelajar Lemah

DUNGUN, 7 Disember- Tuisyen Rakyat yang diadakan di Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi telah diwujudkan bagi membantu pelajar yang akan menghadapi peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Besi, Ghazali Sulaiman berkata dengan melibatkan semua Majlis Pengurusan Komuniti Kampung (MPKK) Mukim Jerangau, Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) bagi mengadakan tuisyen berkenaan.

"Dimana semua pihak berkenaan telah berkolaborasi dengan pihak Pusat Khidmat Masyarakat DUN Bukit Besi, telah mencari jalan bagi membantu pelajar yang akan menghadapi peperiksaan SPM dengan mana kita telah melantik pengajar luar bagi memberi tumpuan kepada tiga subjek iaitu Bahasa Melayu, Sejarah dan juga Matematik.

"Dimana SPM ini sangat penting untuk mereka perolehi bagi menentukan langkah seterusnya selepas ini, paling tidak pun bagi mereka yang lemah didalam pelajaran perlu lulus didalam dua subjek teras iaitu Bahasa Melayu dan Sejarah perlu mereka lulus. Jika hendak memasuki institusi kemahiran atau pusat latihan kemahiran sekarang ini melihat kepada kelulusan SPM," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika hadir ke KelasTuisyen Rakyat, yang telah diadakan di Pusat Latihan Veterinar Cermin Kiri, hari ini.

Katanya, kelas tuisyen berkenaan telah bermula pada semalam 6 Disember akan berakhir 17 Disember melibatkan 57 pelajar bagi pelajar yang berada di Mukim Jerangau serta bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Jerangau (SMKJ).

"Bagi memastikan kelas ini berjaya, semua pihak termasuk ibu bapa perlu memaikan peranan penting serta mempunyai kesedaran bagi memastikan anak-anak mereka hadir ke tuisyen yang telah kita adakan ini. 

"Kita sedia maklum bahawa pandemik COVID-19 yang melanda dunia telah menjadi satu cabaran baru, dimana sekolah terpaksa ditutup dalam jangka waktu yang lama, namun Kementerian Pendidikan telah melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran di rumah melalui kelas secara maya.

"Menjadi satu masalah kepada pelajar kita yang berada di luar bandar ini, ramai tidak dapat mengikuti pembelajaran dengan kaedah demikian, seperti terpaksa menggunakan peranti ibu bapa, capaian rendah dan lemah dengan data kadang-kadang ada, kadang-kadang tidak ada, dimana hasil dapatan kita melalui Pejabat Pendidikan Daerah Dungun menyatakan ramai pelajar tidak mengikuti kelas berkenaan," ujarnya.

Selain itu juga, Ghazali berkata faktor terlalu lama bercuti mengakibatkan ketika dibuka pada waktu Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) melibatkan ramai pelajar tidak hadir ke sekolah.

"Sehingga akhirnya sekolah ditutup kembali kerana berlakunya penularan semula. Diatas kesedaran semua pihak maka kita harapkan kelas ini akan berjaya diadakan dengan sebaik-baiknya," tambah Ghazali.