• 26 Jun 2024 | 19 Zulhijah 1445

'Two State Solution' Tak Selesai Masalah

KUALA TERENGGANU, 2 Jun - Tidak wajar jika masih ada umat Islam yang berpandangan bahawa pendekatan dua negara merupakan penyelesaian terbaik dalam menamatkan konflik Palestin dan negara haram Israel.

Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Dakwah dan Pemerkasaan Syariah negeri, Dr Muhammad Khalil Abdul Hadi berkata, zionis sendiri menolak idea 'two state solution' tersebut.

Katanya, selama ini perjuangan rejim zionis adalah memperluaskan negara haram yang mereka bina.

"'Two state solution' ini kita kena faham bahawa yang memerintah Israel hari ini adalah gerakan zionis, akidah dan falsafah zionisme ialah strategi memperluaskan negara haram.

"Tidak ada dalam akidah zionisme 'two state solution' satu negara untuk Israel manakala satu negara lagi untuk Palestin.

"Jadi sesiapa yang mengajak kepada pelaksanaan idea berkenaan adalah salah kerana dalam akidah zionisme negara haram Israel bukan sahaja Palestin, tetapi merangkumi sebagai besar negara timur (seluruh Iraq, Jordan, Lubnan, Sebahagian bedar dari Mesir, Arab Saudi, Yaman, Ethiopia termasuk juga Sudan)," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan Syarahan Perdana, Wacana Geopolitik : Survival Umat Islam, di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur, hari ini.

Mengulas mengenai 145 negara daripada 193 negara anggota Pertubuhan Bangsa-Bangsa Besatu (PBB) yang kini mengiktiraf kenegaraan Palestin, Muhammad Khalil berkata itu merupakan satu perkembangan yang menarik

"Perkembangan terbaru ini (menunjukkan) semakin hari semakin pecah benteng yang dibina oleh zionisme (melalui) sistem imperialisme, dengan zionisme yang sebenarnya diusahakan untuk halang kebangkitan islam, benteng ini semakin hari semakin rapuh.

"Hari ini kita dapat melihat rakyat dan juga kalangan mahasiswa di Amerika dan Eropah termasuklah dalam United Nation sendiri bangkit (menyokong Palestin) ini merupakan satu perkembangan positif," ujarnya.