• 20 Ogos 2022 | 22 Muharam 1444

KUALA TERENGGANU, 2 Disember – Orang ramai dinasihatkan supaya tidak sewenang-wenangnya berkongsi atau mendedahkan maklumat akaun bank kepada mana-mana pihak tidak dikenali.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Ibu Pejabat Polis Kontinjen Terengganu, Deputi Superintendan Hamdan Zali berkata, ini kerana risiko terperangkap dalam sindiket penipuan amat tinggi terutamanya ketika menghadapi cabaran ekonomi COVID-19.

Katanya, dalam isu tersebut masyarakat jangan terlalu mudah memberi dan panik apabila dihubungi pihak tidak dikenali bertopengkan nama pihak berkuasa meminta nombor akaun atau kata laluan bank peribadi.

“Jika berlaku situasi sedemikian, nombor dan akaun bank yang disyaki tersebut boleh disemak melalui laman pautan ‘Semak Mule’ di ccid.rmp.gov.my/semakmule/ untuk akaun bank dan nombor telefon yang digunakan sindiket penipuan.

“Langkah ini penting sebelum membuat apa-apa transaksi atau dihubungi pihak yang mencurigakan kerana laman web tersebut menunjukkan laporan yang telah dibuat terhadap akaun atau nombor tersebut.

“Terdapat empat bentuk penipuan komersial paling kerap berlaku di Kontinjen Terengganu iaitu pinjaman tidak wujud (PTW), Penipuan E-dagang, ‘Macau Scam’ dan ‘Love Scam, kes-kes lain ada tapi bilangan kecil berbanding empat kes tersebut,” katanya ketika bersiaran di TV Darul Iman, pagi semalam.

Mengulas mengenai modus operandi seperti Macau Scam dan pinjaman tidak wujud, beliau berkata, keldai akaun mengerakkan sindiket tersebut.

“Contohnya, iklan PTW tetapi bertopengkan premis pinjaman berlesen di sosial media menyediakan pinjaman segera tanpa kira jika disenarai hitam oleh institusi kewangan.

“Si mangsa contohnya peniaga kecil atau orang ingin meniaga terutamanya ketika musim pandemik, pergi ke bank peraturan ketat bila lihat banting iklan tersebut senang diperdaya kerana jalan yang senang.

“Walaubagaimanapun, suspek tidak akan beri wang dan meminta dahulu wang deposit dan duti setem secara berperingkat, si mangsa akan terperangkap dengan bayaran RM14,000 walaupun pinjaman hanya RM10,000.

“Begitu juga ‘Macau Scam’ dimana mangsa ditelifon suspek menyamar jadi pihak berkuasa memaklumkan kes seperti langgar kereta dan meminta mangsa memasukkan wang ke dalam akaun keldai. Perkara sebegini boleh diatasi tanpa panik dan merujuk kepada ‘Semak Mule’,” katanya lagi.


Tag: