• 30 Nov 2022 | 6 Jamadil Awal 1444

Ambil Kira Perancangan Masa Panjang Dan Pertambahan Penduduk

Oleh : Rohayati Ripin
KUALA TERENGGANU, 10 Mac - Semua projek pembinaan loji baharu dalam negeri hendaklah mengambil kira perancangan untuk masa panjang serta seimbang dengan pertambahan penduduk

Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu, Dato' Yahaya Ali berkata, ia sangat penting bagi memastikan keperluan asas tersebut dapat dipenuhi bagi keselesaan rakyat jelata.

Katanya, berdasarkan maklumat beberapa daerah antaranya Kuala Nerus, Kuala Terengganu dan Marang menghadapi kekurangan bekalan air.

"Jadi masalah bekalan air ini masalah besar. kalau tiada elektrik tak apa lagi dan apa yang berlaku sekarang ini adalah diluar jangkaan.

"Masalah ini melibatkan dari segi pembangunan projek yang dijangka siap lebih awal tapi tak siap, jadi masalah itu berbangkitlah," jelasnya.

Beliau berkata demikian selepas mengadakan lawatan kerja ke Loji SATU Kepong Serada, pada semalam.

Turut hadir bersama delegasi itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tepoh, Hishamuddin Abd Karim, ADUN Batu Buruk, Khalil Abdul Hadi, ADUN Wanita, Zuraida Mohd Nor dan Timbalan Pengerusi Khairunnisa’, To’ Puan Hajah Zarani Othman.

Menurutnya, beliau mengharapkan agar isu besar sedemikian tidak berpanjangan dan perlu diselesaikan dengan secepat yang mungkin demi keselesaan dan kelangsungan hidup masyarakat sekeliling.

"Isu ini akan diselesaikan melalui projek pemulihan dan naik taraf loji air samaada loji air SATU Kepong dan beberapa tempat lagi dalam masa yang terdekat ini. Insya Allah bekalan air dijangka tidak akan terganggu lagi, ujarnya.

 Justeru itu, beliau menasihati para pengguna air di negeri ini agar bersabar mengharungi masalah tersebut dan proses penambahbaikan sudah sampai kepada tahap dipulihkan sepenuhnya.

"Ada faktor yang merupakan kemampuan kita yang mampu menyelesaikan isu boleh dijangka, manakala ada faktor diluar kawalan yang merupakan bencana diluar pada jangkaan," jelasnya.

Tambah Dato' Yahaya, beliau juga berharap masalah yang berlaku di Terengganu tidak akan terjadi seperti krisis ketiadaan air di negeri Selangor.


Tag: