• 26 Jul 2024 | 19 Muharam 1446

Kisah Jaafar r.a Buat Ayah Chik Sebak

Oleh : Aziz Hambali

MARANG, 9 Ogos - Ahli Parlimen Marang, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang saban pagi Jumaat seringkali dilihat menitiskan airmata ketika menyampaikan Kuliah Dhuha terutama apabila mengkisahkan tentang sirah nabi dan sahabat.

Beliau yang juga Duta Khas Perdana Menteri Ke Timur Tengah nyata terharu dengan pengorbanan mereka yang terdahulu menegakkan syiar Islam lebih-lebih ketika membaca perjuangan Zaid Harithah.

"Zaid Harithah r.a. kesayangan Rasulullah SAW, memegang bendera dan menggepalai serangan dengan keberanian yang luar biasa.

"Bendera yang diambil Jaafar r.a. yang seterusnya memimpin serangan dengan penuh gagah berani. Tangan kanan yang memegang bendera putus dipancung musuh,” katanya.

Katanya, kemudian tangan kiri pula mengambil alih bendera yang dijulang. Justeru itu, dipancung pula tangan kirinya. Kedua-dua tangannya lumpuh tunggul lengan yang berbaki merangkul bendera agar tidak jatuh.

"Akhirnya jasadnya dipancung musuh maka Jaafar gugur syahid dengan mendapat kurnia dua sayap di dalam syurga. Peperangan itu berlangsung ketika berlakunya peperangan Mu'tah." katanya.

Menurut beliau ketika mengupas buku terbaru bertajuk, Fiqh Al-Harakah dari Sirah Nabawiyyah Jumaat lalu.

 


Tag: