• 01 Jul 2022 | 1 Zulhijah 1443

Rangka Modul Pusat Rehabilitasi Pesalah Syariah

KUALA TERENGGANU, 20 Disember- Kerajaan negeri bercadang membina sebuah pusat rehabilitasi bagi pesalah syariah di Marang.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaksanaan Syariah, Pendidikan dan Pengajian Tinggi negeri, Satiful Bahari Mamat berkata, tujuannya lebih kepada pusat tarbiyah untuk pemulihan akhlak dan akidah anak-anak muda.


Satiful berkata, pihaknya kini sedang merangka modul untuk digunakan terhadap pesalah yang disabitkan kesalahan oleh Mahkamah Syariah.

“Bagi mewujudkan modul ini, kita akan mendapatkan khidmat pakar dalam bidang penguatkuasaan syariah dan juga pihak mahkamah.

“Tempoh bagi pesalah syariah menjalani pemulihan juga akan bergantung kepada keputusan mahkamah,” ujarnya.


Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan Program Sesi Libat Urus Berkaitan Pelaksanaan Enakmen kanun Jenayah Syariah Negeri Terengganu di Dewan Auditorium Jabatan Hal Ehwal Agama negeri Terengganu, hari ini.

Katanya, pusat rehabilitasi itu juga memberi ruang dan peluang kepada ibu bapa untuk menghantar anak-anak mereka yang terlibat dengan masalah akhlak dan akidah untuk mengikuti program pemulihan mengikut bimbingan Islam.
 


Tag: