• 15 Jul 2024 | 8 Muharam 1446

Terengganu FC Harap Tuah Bukit Jalil

KUALA TERENGGANU, 26 Ogos - Pasukan Terengganu Football Club (Terengganu FC) menjadi harapan seluruh rakyat Terengganu untuk menjulang kembali Piala FA 2022 setelah kali terakhir menjuarainya pada tahun 2011.

Rata-rata penyokong gembira apabila Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) menjadi lokasi pilihan berlangsungnya perlawanan akhir Piala FA  edisi ke-32 antara Terengganu FC dan Johor Darul Ta'zim (JDT).

Ini kerana, perlawanan penuh berprestij itu mengembalikan nostalgia yang tercipta 11 tahun yang lalu di mana Sang Penyu berjaya membawa pulang Piala FA setelah menewaskan Kelantan 2-1 dalam pertembungan epik 'derby' pantai timur.

Malaysian Football League (MFL) baru-baru ini memaklumkan, stadium keramat itu telah diputuskan dijadikan tempat berlangsungnya perlawanan terbabit setelah mendapat kelulusan daripada Perbadanan Stadium Malaysia (PSM).

Sebelum ini, PSM mengumumkan penutupan SNBJ bagi sebarang aktiviti bola sepak untuk melakukan kerja-kerja penyelenggaraan termasuk baik pulih padang MFL amat berterima kasih atas kerjasama pihak PSM.

Pemilihan SNBJ bukan hanya faktor padang dijadikan keutamaan tetapi juga elemen yang amat penting seperti kemudahan dan perlindungan untuk penyokong kedua-dua pasukan, akses kepada perkhidmatan awam dan ruang yang luas di sekeliling stadium yang akan membolehkan operasi keselamatan dikawal.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) MFL, Stuart Ramalingam, berkata pemilihan venue itu turut memberi penekanan daripada segi pengelolaan perlawanan, penyiaran, komersial dan juga kapasiti stadium yang akan membolehkan setiap finalis menjana pendapatan sebanyak mungkin daripada penganjuran ini.

"Anatara elemen menjadi perhatian MFL adalah keadaan padang SNBJ dan kami mendapat jaminan daripada PSM mereka komited dan akan memastikan penjagaan padang di tahap terbaik menjelang aksi kemuncak itu nanti.

"Buat masa ini, SNBJ satu-satunya stadium yang mampu memuatkan 80,0000 penyokong dalam satu-satu masa dan berada dalam keadaan selamat untuk digunakan. Ini amat penting kerana kita tahu permintaan penyokong kedua-dua pasukan amat tinggi untuk menyaksikan final di stadium.

"Selain itu, MFL juga menjemput wakil kedua-dua pasukan untuk memeriksa keadaan padang pada 12 Ogos lalu bersama dengan pihak pengurusan PSM bagi mendapatkan pandangan serta jaminan daripada PSM sendiri mengenai penyediaan padang SNBJ untuk perlawanan akhir nanti. Hasil pertemuan itu, semua pihak bersetuju untuk berkerjasama dalam memastikan keadaan padang di tahap terbaik.

"MFL juga tidak boleh berkompromi dalam aspek keselesaan dan keselamatan, kita (juga) sedia maklum SNBJ memiliki fasiliti terbaik di dalam dan di luar termasuk akses pengangkutan awam ke venue ini,"katanya.

Sementara itu Ketua Pegawai Eksekutif TFC, Ab Rasid Jusoh berterima kasih kepada pihak MFL kerana telah memilih SNBJ sebagai venue terbaik untuk perlawanan bersejarah itu.

Beliau yakin dengan tarikh yang diberikan itu juga TFC akan mempunyai persiapan yang cukup bagi bertemu JDT dan memastikan pemain akan bermain sehabis baik untuk perlawanan ini.

"Sememangnya kita mengharapkan kejayaan pasukan yang kita sokong sesuai dengan slogan kita 'win back mission' kerana TFC dahahakan kemenangan yang kali terkahir dimenangi pada 2011 yang mana ia akan turut melayakkan pasukan TFC bertanding di piala AFC.

"Namun andainya keputusan sebaliknya saya juga berharap semoga para peminat TFC yang saya sayangi ini sentiasa menjaga tatasusila adat budaya orang Pantai Timur perlu berlapang dada dan mempunyai sifat profesional yang tinggi supaya tidak berlaku rusuhan," ujarnya.