• 25 Mei 2024 | 17 Zulkaedah 1445

Terengganu Kongsi 'Resipi' Bangunkan Sukan Negara

KUALA TERENGGANU, 14 Julai – Terengganu antara kuasa besar sukan dalam negara telah diberi kepercayaan berkongsi idea dalam merangka Visi Sukan Negara (VSN) 2030 bagi menentukan hala tuju dan perancangan pembangunan sukan.

Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan Badan Bukan Kerajaan negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, apa yang dibincangkan juga adalah selari dengan perancangan jangka panjang Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) melalui Pelan Induk Pembangunan Sukan 10 Tahun bermula 2010.

Katanya, sesi libat urus ptersebut berlangsung selama empat jam secara dalam talian dan turut disertai pemegang taruh serta penggiat industri sukan negara.

“Enam bidang utama dibincangkan antaranya iaitu pembudayaan sukan, kegemilangan sukan, pembangunan bakat, hab sukan, pemerkasaan industri sukan dan profesionalisme sukan.

“Pelan ini sentiasa dikemas kini setiap 10 tahun dan kini memasuki edisi kedua yang menjadi penanda aras program kecemerlangan industry ini melalui pencapaian atlet di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

"Kerajaan Negeri turut merakamkan ucapan penghargaan kepada Kementerian Belia dan Sukan (KBS) atas jemputan dan kami optimis dalam usaha dan hasrat VSN 2030 itu berada pada landasan terbaik,” katanya dalam satu kenyataan, baru-baru ini.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Belia dan Sukan Terengganu (JBST), Mohd Izwandy Ismail berkata, penglibatan dalam VSN bukan sahaja mengiktiraf Terengganu sebagai jaguh malah penggiat sukan berpengalaman di negeri ini.

“Kita yakin bahawa melalui gabungan idea dan pendapat di semua peringkat akar umbi, VSN ini akan dapat dirangka dengan sebaik mungkin dalam memastikan ianya berbentuk lebih komprehensif dan kolektif pada masa akan datang.

"Malah kita yakin dan percaya dengan nilai pengalaman yang cukup tersendiri selain sudah tiba masanya pengalaman ini akan didokumentasikan melalui pembentukan visi ke arah pembangunan sukan yang lebih mapan pada masa akan datang,” jelasnya.

Untuk pengetahuan, VSN 2030 adalah inisiatif baharu yang dilancarkan KBS pada April lalu bagi mendapatkan maklum balas daripada pemegang taruh sukan seluruh negara dalam perancangan pembangunan sukan negara lebih bersepadu bagi tempoh sepuluh tahun akan datang.