• 21 Okt 2021 | 14 Rabiul Awal 1443

Tingkatkan Kesabaran Dalam Menjaga ‘Anak Syurga’

Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN, 23 Jun - Pasangan yang mempunyai anak kelainan upaya (OKU) atau anak syurga perlu banyak bersabar dalam mendidik dan membesarkan anak masing-masing.

Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Ghazali Sulaiman berkata, menjaga anak syurga menuntut kesabaran serta ketabahan yang agak tinggi.

“Allah menjanjikan pahala berlipat kali ganda kepada penjaga anak syurga yang mendidik serta membesarkan mereka dengan penuh kasih sayang.

"Jangan merasa rendah diri ataupun merasa kekurangan apabila menjaga anak OKU ini,” ujarnya ketika dihubungi pemberita selepas menyantuni 150 OKU di bawah umur 17 tahun, di DUN tersebut, baru-baru ini.

Katanya, program berkenaan telah digerakkan bersama Institut Modal Insan Terengganu Sejahtera (i-MiTS) DUN Bukit Besi dimana sumbangan duit raya, pek makanan beserta kad ucapan kepada penjaga telah disampaikan kepada setiap penjaga-penjaga anak istimewa berkenaan ketika diziarahi.

"Dimana ziarah berkenaan telah kita adakan secara serentak. Sebagai tanda kecaknaan dan keprihatinan daripada pihak kita.

"Dimana kita komited mengetahui perkembangan mereka, walaupun dilahirkan sedemikian (kelainan upaya) namun kita yakin, Allah telah anugerahkan kepada mereka kebolehan serta keistimewaan yang tersendiri," katanya.

Dimana ujarnya lagi, kebolehan itu akan dapat dikesan apabila mereka mengikuti latihan atau kursus-kursus tertentu.

"Yang membolehkan mereka untuk berdikari. Mereka perlu diberi galakkan serta sokongan agar dapat menyelusuri kehidupan dengan baik.

"Kepada penjaga pula kita suntikkan semangat kepada mereka agar menjaga anak syurga berkenaan dengan sebaik-baiknya, kerana ianya amanah daripada Allah," katanya.