• 25 Mei 2024 | 17 Zulkaedah 1445

226 Warga Emas Terima Pencen Rakyat

KUALA NERUS, 24 Januari – Seramai 266 warga emas dari Seberang Takir telah menerima manfaat Pencen Rakyat Warga Emas dalam membantu menyara keperluan harian golongan sasar tersebut.

Pegawai Penyelaras Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir, Mohd Fadhil, berkata bantuan itu merupakan sebahagian daripada manifesto PAS pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) itu direalisasikan akhir tahun lepas.

Beliau berkata, semua penerima yang layak akan menerima bantuan RM50 sebulan sehubungan dengan keputusan kerajaan negeri untuk melakukan pembayaran sebanyak RM300 bagi setiap penerima.

"Bayaran itu merangkumi pembayaran untuk bulan Jun hingga Disember yang akan mula disalurkan secara berperingkat kepada penerima bermula Ahad ini.

“Penerima terdiri daripada ketua isi rumah yang dikenalpasti tidak mendapat bantuan lagi daripada mana-mana agensi sama ada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Majlis Agama Islam dan Adat Terengganu (Maidam),” tambahnya

Menemubual salah seorang penerima, Wan Abdul Rahman Jusoh, 69, ketika ditemuramah berkata, beliau bersyukur dan berterima kasih atas pemberian tersebut sedikit sebanyak dapat menampung perbelanjaan harian dan kecemasan.

“Saya tak jangka bahawa saya akan terpilih, Alhamdullilah dan terima kasih buat kerajaan negeri atas pemberian tahunan ini,” jelasnya.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Kubang Badak, Wan Abdul Halim Wan Long, berkongsi perasaan gembira para penerima yang hadir dalam program penyerahan dana tersebut.

“Alhamdulillah pentadbiran Terengganu berjaya melaksanakan janji manifesto PRU yang lepas dan berharap akan diteruskan di masa-masa akan datang,” katanya.

Terdahulu, seramai 19,230 warga emas berumur 60 tahun ke atas di negeri ini akan mula menerima bantuan Pencen Rakyat sebanyak RM300 seorang.