• 18 Jul 2024 | 11 Muharam 1446

Ambil Kesempatan Hasilkan Patung Penyu Sendiri

KUALA TERENGGANU, 25 Februari - Rakyat digesa merebut peluang menghasilkan patung penyu sendiri bagi menambah pendapatan dengan menjadikannya sebagai cenderahati.

Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim negeri, Datuk Razali Idris berkata, adalah satu kerugiaan jika tidak ramai rakyat yang berusaha menghasilkannya kerana akan menyebabkan berlaku lambakan patung penyu dari luar termasuk dari Thailand.

"Jadi usahawan, para pengusaha kena ambil inisiatif hasilkan patung penyu sendiri.

"Kita dah angkat penyu sebagai ikon, jadi berusahalah bagi memastikan patung penyu yang dibeli oleh pelancong adalah dihasilkan sendiri oleh rakyat negeri ini," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pihak media, selepas merasmikan Karnival Beutiful Terengganu Malaysia (KBTM), di Dataran Shahbandar, di sini, kelmarin.

Mengulas lebih lanjut Razali berkata kerajaan negeri melalui Yaysan Pembangunan Usahawan (YPU) sudah tentu akan membantu sehabis daya mana-mana rakyat yang ingin menceburkan diri dalam bidang perniagaan menghasilkan penyu sendiri.

"Rebut peluang kerana keadaani Terenganu sekarang ini 'dok rilek' memang sibuk dengan pelbagai karnival.

"Saya yakin dan percaya, angka sasaran 4.5 juta pengunjung akan dapat dicapai lebih awal tidak akan sampai setahun kehadirang orang ramai masuk ke Terengganu,' ujarnya.