• 21 Apr 2024 | 12 Syawal 1445

Anak Terengganu Juara Badminton Terbuka Austria

KUALA TERENGGANU, 1 Jun – Anak kelahiran Terengganu, Wan Arif Wan Junaidi berjaya mengharumkan nama negeri dan negara di persada dunia selepas menjuarai acara beregu lelaki kejohanan Badminton Terbuka Austria, Ahad lalu.

Wan Arif yang bergandingan dengan atket Kelantan, Mohd Haikal Nazri berjaya membuat kejutan apabila pengalahkan pilihan kelima kejohanan dari Perancis, Lucas Corvee dan Ronan Labar secara ‘straight set’ 21-17, 21-15 pada aksi final.

Menurut Wan Arif yang berasal dari Kemaman berkata, kemenangan tersebut diraih hasil perbincangan dan penambahbaikan bersama pasangan regunya selepas kekalahan semasa perlawanan suku akhir di Slovenia.

“Kita akan cuba buktikan kebolehan kami dan menunjukkan prestasi terbaik di Austria dan Alhamdullilah hasilnya kami berjaya,” katanya yang juga daripada Akademi Badminton Malaysia menerusi panggilan video.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Belia, Sukan dan NGO negeri, Wan Sukairi Wan Abdullah menyifatkan kejayaan Wan Arif sebagai tanda potensi badminton sebagai sukan teras dikuasai Terengganu seperti basikal, hoki dan lain-lain lagi.

“Sebelumnya, pencapaian tertinggi negeri dalam sukan ini adalah semasa acara SUKMA 2018 Perak dengan atlet Terengganu meraih pingat gangsa.

“Kita juga berhasrat untuk kuasai bidang permainan ini dan sedang giat merangka pelan bagi memperkasakan penguasaan dan memasukinya dalam senarai sukan teras di negeri,” katanya menerusi panggilan video bersama Wan Arif, baru-baru ini.

Wan Sukairi turut mengucapkan tahniah ke atas pasangan beregu tersebut dalam menjadi kebanggaan untuk rakyat Malaysia khususnya rakyat Terengganu.

“Tahniah juga saya ucapkan juga buat ibubapa saudara Wan Arif, Majlis Sukan Negeri Terengganu, Akademi Badminton Malaysia dan para jurulatih yang telah berjaya melahirkan seorang atlet yang mempunyai pencapaian sebegini,” katanya lagi.