• 20 Jun 2024 | 13 Zulhijah 1445

Fenomena Bulan Penuh Perigee Dijangka Awal Pagi Esok

Keadaan bulan pada 7.15 petang waktu Maghrib semalam berhampiran jambatan angkat (draw bridge).
KUALA LUMPUR, 20 Mac - Satu fenomena astronomi dijangka berlaku pada jam 3.48 pagi esok di mana bulan akan berada pada kedudukan paling hampir dengan bumi (perigee) kali ketiga bagi tahun ini.

Agensi Angkasa Negara (Angkasa) dalam satu kenyataannya berkata, ketika fenomena itu berlaku, jarak bulan dengan bumi adalah 359,377 kilometer.

Katanya, bulan akan mengalami fasa bulan penuh pada jam 9.43 pagi esok.

"Kejadian ini dikenali sebagai Bulan Penuh Perigee bagi ahli astronomi dan istilah supermoon di kalangan masyarakat umum. Supermoon berlaku apabila bulan berada di fasa purnama dan berada pada jarak paling hampir dengan bumi dalam orbitnya.
Keadaan bulan dan pemandangan Masjid Kristal pada 6.55 pagi waktu Subuh hari ini.
"Fenomena ini berlaku kerana bentuk orbit bulan mengelilingi bumi adalah sedikit bujur yang menyebabkan jarak antara bumi dengan bulan sentiasa berubah-ubah," katanya, hari ini.

Menurutnya, keadaan bulan di kedudukan perigee ketika fasa purnama ini menyebabkan bulan kelihatan sehingga tujuh peratus lebih besar dan 15 peratus lebih cerah berbanding fasa bulan penuh lain secara purata.

"Saiz fizikal sebenar bulan tidak berubah sama sekali. Bagaimanapun, fenomena supermoon hanya dapat dilihat di negara-negara yang mengalami waktu malam tetapi tidak di Malaysia kerana ia berlaku pada waktu siang.

"Orang ramai boleh melihat fenomena Bulan Penuh Perigee pada malam 21 Mac ini," katanya.

SUMBER: SINAR HARIAN

Tag: