• 20 Jun 2024 | 13 Zulhijah 1445

Kuala Terengganu Kawasan Paling Gembira Di Malaysia

Pemandangan dari atas bandaraya Kuala Terengganu. Foto ihsan - Google
KUALA LUMPUR, 21 Mac - Kuala Terengganu dikenal pasti antara 10 kawasan paling gembira di Malaysia, melebihi 90 peratus menurut Kajian Indeks Kebahagiaan Kebangsaan 2018.

Antara lain termasuklah pihak berkuasa tempatan di kawasan Petaling Jaya, Manjung, Batu Gajah, Bentong, Jasin, Jeli, Segamat, Padang Terap dan Bandar Baharu.

Perkara tersebut diumumkan Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abdul Samad berdasarkan Laporan Kebahagiaan Dunia 2019 (WHR 2019).

Katanya, data itu berdasarkan program Rangkaian Penunjuk Luar Bandar Malaysia (MURNInets), dan berdasarkan beberapa faktor.

"Ini termasuk persekitaran yang bersih dan komunikasi yang berkesan untuk menyelesaikan isu keselamatan dan gangguan.

"Faktor lain ialah kerjasama erat antara jiran, masyarakat dan pengurusan sampah dan sisa pepejal yang cekap," katanya.

Dalam perkembangan sama, untuk rekod, Malaysia adalah negara paling gembira ke-80 di dunia. Walau bagaimanapun, ini merupakan kejatuhan besar dari tempat ke-35 pada tahun sebelumnya.

Kedudukan berdasarkan tinjauan yang dijalankan pada 2018, juga menyaksikan Thailand dan Filipina mengatasi Malaysia.

Terdahulu, dalam WHR 2018, Malaysia adalah negara ranking kedua tertinggi di Asia Tenggara, selepas Singapura. Singapura, yang ke-34 di WHR 2019, mengekalkan pengebilan teratasnya di Asia Tenggara, sementara Thailand dan Filipina meningkat masing-masing ke 52 dan 69.

Sementara itu, Myanmar adalah negara paling rendah di Asia Tenggara, yang berada di tangga ke-131 daripada 156 negara dalam laporan itu, penerbitan tahunan Rangkaian Penyelesaian Pembangunan Mampan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.


Tag: