• 14 Jun 2024 | 7 Zulhijah 1445

Operasi Bazar Aidilfitri Dibenar Hingga 29 Ramadan

KUALA TERENGGANU, 16 April - Kerajaan negeri akan terus mengekalkan tempoh operasi Bazar Aidilfitri yang dilaksanakan ketika ini iaitu sehingga malam 29 Ramadan sahaja sebagaimana perjanjian yang ditandatangani peniaga ketika memohon permit.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Kesihatan dan Alam Sekitar negeri, Dato’ Dr Alias Razak berkata, peniaga Bazar Aidilfitri diingatkan agar mematuhi peraturan itu bagi mengelakkan mereka disaman.

Katanya, operasi Bazar Aidilfitri pada malam 1 Syawal adalah tidak dibenarkan bagi memberi laluan kepada kerja pembersihan sebelum Hari Raya Aidilfitri.

"Sekiranya pengumuman rasmi tarikh Aidilfitri jatuh pada Sabtu, maka waktu pengoperasian Bazar Aidilfitri dibenarkan sehingga jam 12 tengah malam, hari Khamis.

"Sama juga, sekiranya Aidilfitri jatuh pada hari Jumaat, waktu operasi Bazar Aidilfitri tetap dibenarkan sehingga Khamis sehingga jam 12 tengah malam," katanya pada sidang media di Pejabat Terengganu Strategic & Integrity Institute (TSIS) di sini, hari ini.

Katanya, tindakan akan dikenakan kepada peniaga yang tidak mematuhi peraturan tersebut.

“Selain tindakan kompaun terhadap peniaga yang berniaga melepasi masa dihadkan, nama mereka juga akan disenaraikan hitam daripada berniaga pada tahun depan.

"Kami berharap para peniaga dapat memberikan kerjasama bagi membolehkan pekerja pembersihan dapat menjalankan kerja membersihkan sampah di bazar terbabit," katanya.

Tambah beliau, ketika ini seramai 2,224 pekerja pembersihan ditugaskan untuk mejalankan operasi pembersihan di Bazar Aidilfitri seluruh Terengganu.