• 17 Jul 2024 | 10 Muharam 1446

Penduduk Berhampiran Sungai Nerus Diminta Berwaspada

Oleh: Syahida Mohd

KUALA NERUS, 19 Disember- Banjir besar yang melanda Daerah Setiu telah memberi kesan apabila limpahan air terus mengalir ke Sungai Nerus dan ianya bakal memberi amaran awal kepada penduduk di sekitar Sungai Nerus.

Ahli Dewan undangan Negeri (Adun) Tepoh, Hishamuddin Abdul Karim berkata, ekoran banjir besar bermula dari Setiu, ianya akan membawa limpahan kepada penduduk di berapa buah kampung dalam kawasan tersebut.

"Penduduk yang perlu berwaspada adalah Kampung Sungai Ikan, Kampung Pengkalan Gelugor, Kampung Jeram Hulu, Kampung Jeram Hilir, Kampung Banggol Binjai, Kampung Bukit Nangka, Kampung Padang Air dan Kampung Tok Jiring, "ujarnya dalam satu hantaran di laman Facebook. 

Tambah Hishamuddin, faktor air laut pasang ketika ini turut menyumbang kepada peningkatan paras banjir ditambah dengan hujan lebat yang berterusan.

"Bagi penduduk di Kawasan Kampung Padang Nenas, Kampung Pak Jin, Kampung Gong Datuk dan Kampung Pak Tuyu, aliran air keluar melalui mengabang dilihat semakin perlahan kerana air laut agak tinggi pada waktu sekarang dan ianya memberi kesan kenaikan paras air di kawasan rendah," ujarnya. 

Hujan lebat yang bermula tengah malam semalam dan masih berlarutan hingga ke hari telah menyebabkan air mula naik dan menyebabkan banjir di beberapa tempat termasuk yang tidak pernah dinaiki air sebelum ini.


Tag: