• 16 Jul 2024 | 9 Muharam 1446

UniSZA Fokus Kepada Pembangunan Ilmiah

Dato’ Dr. Kamarudin Hussin

Taman ilmu akan membangun dengan pesat dalam masa terdekat dan menjadi sebuah hub pendidikan bertaraf antarabangsa di Terengganu.
Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Sultan Zainal Abiddin (UniSZA), Briged Jeneral  Dato’ Dr. Kamarudin Hussin berkata,Taman Ilmu matlamatnya memang fokuskan kepada membangunkan ilmu dengan bakal kemasukkan Universiti P.Ramlee (ASWARA) , Universiti Malaysia Terengganu (UMT) dan Universiti Malaysia Kelantan (UMK).
Katanya, beliau amat positif melihat kawasan itu dalam setahun dua ini sebagai transit kerajaan untuk pembangunan pendidikan yang bakal melahirkan pelajar-pelajar berkemahiran dalam pelbagai bidang.
“Bagi saya ini tidak membazir, masjid (Taman Ilmu) guna dah untuk 10,000 pelajar disitu, jadi asrama yang kita akan buat sebelah saja.
“Jadi pelajar-pelajar 3,000-4,000 boleh pergi sembahyang di sana, jadi dengan pelajar-pelajar dari university P.Ramlee akan solat disana.
“Pada saya ini merupakan satu hikmah yang Allah berikan, maknanya Universiti P.Ramlee boleh bangun kat situ," katanya kepada Terengganu Times semalam.
Selain itu, Kamarudin menyelar sesetengah pihak yang menyatakan kerajaan membazirkan wang rakyat kerana kebaikkan yang ada apabila terbinanya sebuah tempat pembelajaran terbesar disana nanti.
“Ini kebaikan bukan maksudnya ada kena faktor lambat apa atau kewangan yang banyak digunakan, tidak tetapi pada saya inilah inisiatifnya yang Allah berikan yang sebenarnya.
“Kita membangunkan Besut itu dan Taman Ilmu yang ada ni dengan masjidnya dengan perpustakaannya .
“Kita pun telah membincangkan untuk menubuhkan Persatuan secara NBOS iaitu Konsortium diantaranya Unisza,UMK dan UMT untuk mengambil alih Taman Ilmu, Insyaallah dengan persetujuan kerajaan negeri .
“Pustaka semua level itu kita akan bangunkan termasuk dengan  Hospital Pakar dalam bidang  perubatan satelit di situ juga dan ramai sudah tertarik untuk berpindah ke kampus Tembila, Besut," tambahnya lagi.
Menurutnya lagi, ianya bukan suatu pembaziran kerana suatu ketika dulu sewaktu kerajaan ingin membina KLIA2 , sesetengahnya kata ianya suatu pembaziran,boleh diterjemahkan semua yang kerajaan buat pasti ada yang tidak bersetuju walaupun ianya member manfaat buat semua.
Terengganu beruntung, dengan keputusan pendidikan negeri ini sekarang kerana pendidikan itu sangat penting.
Beliau juga memberitahu akan bersama pihak pengurusan sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah UniSZA  akan memastikan Kampus Tembila dan Taman Ilmu ini akan direalisasikan dalam masa tiga tahun akan datang. - Sumber Terengganu Times

Tag: