• 26 Mei 2024 | 18 Zulkaedah 1445

Wan Hassan Pembela Nasib Nelayan Dungun

DUNGUN, 17 November - Penyandang kerusi Parlimen Dungun, Wan Hassan Mohd Ramli disifatkan sebagai pembela nasib nelayan yang berpuluh tahun terpaksa berhadapan risiko kematian. 

Ahli Lembaga Persatuan Nelayan Dungun, 
Bahiyuddin Awang @ Harun berkata, atas kerja keras calon P039 itu, kerajaan pusat menerusi Kementerian Air dan Alam Sekitar (KASA) bersetuju membina Benteng Pemecah Ombak di Kuala Dungun yang diibaratkan sebagai 'ada cahaya di hujung terowong yang gelap'. 

"Setiap tahun pasti ada kematian akibat daripada bot terbalik disebabkan muara sungai yang cetek. 

"Selain terpaksa mendarat di jeti Kemaman dengan kos yang bertambah, bila adanya benteng ini, masalah yang menghantui nelayan sejak tahun 70-an, akan selesai," ujarnya. 

Beliau yang ditemui pemberita sewaktu lawatan Wan Hassan yang juga Yang Dipertua PAS Dungun ke Kuala Dungun, di sini, baru-baru ini. 

Menurutnya, selama ini isu ini hanya menjadi mainan janji-janji politik untuk menang pilihan raya. 

Bahiyuddin berkata sesuatu kepada Ustaz Wan Hassan 

"Menang nanti kita buat benteng, kesudahannya benteng tak nampak, lulus lulus doh tetapi benteng tak dok, tetapi alhamdulillah bila ustaz jadi Ahli Parlimen dan Perikatan Nasional mengambil alih kerajaan Malaysia, yang PAS salah satu parti kompennya, hasrat nelayan jadi nyata," katanya. 

Sementara itu, Wan Hassan menjelaskan, setelah pertukaran kerajaan Perikatan Nasional maka usaha telah diambil dengan maklumat bahawa projek ini pada asasnya ada dalam senarai tetapi tidak diberi peruntukan. 

"Oleh kerana itu, bila kita dapat maklumat maka usaha - usaha untuk dibawa kepada Menteri Alam Sekitar dan Air dengan mengemukakan surat permohonan dan rayuan daripada Ahli Parlimen. 

"Kemudian mendapat maklum balas memerlukan dokumen - dokumen sokongan tentang keperluan mendesak pemuliharaan muara sungai ini berasaskan rekod - rekod  kerosakan bot, kerosakan yang melibatkan angka ratusan ribu, bukan sahaja harta benda bahkan nyawa," jelasnya. 

Tambahnya lagi, setelah laporan itu dihantar, selepas itu ia diproses oleh kerajaan dan akhirnya menjadi kenyataan dalam tempoh 17 bulan 15 hari dan dijangka siap pada 2027. 

"Insya Allah kita berdoa agar ianya tiada 
Ini memberi impak positif kepada mata pencarian, pelancongan dan peningkatan tangkapan sehingga satu masa ada limpahan ikan dan ini menjadi harga ikan lebih murah rakyat di Dungun. 

"Terima kasih kepada Menteri KASA, Dato' Tuan Ibrahim Tuan Man yang telah mengambil tindakan dalam  tempoh yang tidak sampai tiga tahun  telah menyelesaikan masalah berpuluh tahun yang diharapkan oleh nelayan dan rakyat setempat," ujarnya lagi. 


Tag: