• 24 Okt 2021 | 17 Rabiul Awal 1443

Jabatan Amal Malaysia Pantau Pembukaan PASTI

SETIU, 8 Februari - Jabatan Amal Malaysia Kawasan Setiu (JAMKS) yang diberi jolokan 'semut merah' ditugaskan memantau sesi pembukaan persekolahan Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI) yang memulakan operasinya, Sabtu lalu.

Komandan Jabatan Amal Malaysia Kawasan Setiu, Wan Mohammad Izzuddin Wan Hamzah berkata, pihak Jabatan Amal telah mengambil langkah awal dengan mengadakan operasi sanitasi yang melibatkan sebanyak 30 buah PASTI di kawasan Setiu.

Operasi sanitasi oleh Jabatan Amal Malaysia
Operasi sanitasi oleh Jabatan Amal Malaysia

"Langkah kedua yang kita ambil dengan membuat penaziran terhadap Prosedur Operasi Standard (SOP) setiap PASTI seperti penjarakan antara meja murid, panunjuk arah dan tahap kesihatan setiap murid yang hadir ke PASTI," katanya.

Sesi persekolahan bersemuka PASTI yang bermula hari ini menekankan pematuhan SOP yang ketat dengan tidak membenarkan ibu bapa atau penjaga memasuki premis dan anak-anak pelajar yang tidak sihat tidak dibenarkan mengikuti sesi persekolahan.

Tambahnya lagi, diharap kepada semua ibu bapa supaya dapat mematuhi segala garis panduan yang telah ditetapkan demi keselamatan bersama.